AMSTERDAM - DEN HAAG - De Tweede Kamer wil uitleg van het kabinet over het besluit van de Europese Commissie om een procedure te starten tegen Nederland over de Hedwigepolder.

''Een inbreukprocedure uit Brussel kan Nederland boetes en sancties kosten, terwijl ontpolderen al jarenlang de goedkoopste en beste oplossing is'', stelde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven donderdag.

De Tweede Kamer keerde zich onlangs tegen een alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) om een deel van de polder onder water te zetten en verder op een andere manier te voldoen aan het natuurherstel als gevolg van de verdieping van de Westerschelde. Voor volledige ontpoldering is eveneens onvoldoende steun. Het demissionaire kabinet wil het onderwerp over de verkiezingen tillen.

PVV-leider Geert Wilders reageerde donderdag met afschuw op de ''dreigbrief'' uit Brussel. ''De PVV laat zich niet dicteren door Europa over de inrichting van ons land.''

Miljoenenboete

Nederland krijgt 2 maanden de tijd om actie te ondernemen en te reageren op de formele brief van Europees commissaris Janez Potocnik (Milieu). Komt Nederland de gemaakte afspraken niet na, dan is de volgende stap een gang naar het Europees Hof van Justitie en kan Nederland een miljoenenboete opgelegd krijgen.

Eerder maakte Vlaanderen al bekend een geschillenprocedure op te starten. De regering van de Belgische deelstaat gaat de strijd aan omdat het vindt dat Nederland de afspraken over het ontpolderen van de Zeeuwse polder moet nakomen.

Natuur

Nederland is op basis van het Scheldeverdrag met Vlaanderen verplicht om gebieden terug te geven aan de natuur als compensatie voor de verdieping van de Westerschelde.

In de Kamer is er al jaren weerstand tegen het teruggeven van de Hedwigepolder aan de natuur. Vorige week bleek dat er geen parlementaire steun is over het alternatieve plan van staatssecretaris Bleker (Natuur) voor de Hedwigepolder, dat de steun kreeg van de Europese Commissie. Het plan zou tweederde van de veelbesproken polder sparen.

Regeerakkoord

De PVV en de SP willen de hele polder sparen, PvdA, GroenLinks en D66 willen terug naar het oorspronkelijke plan, waarbij de Hedwigepolder helemaal onder water gaat. Het oorspronkelijke plan is veel goedkoper dan het plan-Bleker.

In het regeerakkoord van VVD, CDA en PVV werd afgesproken dat de Hedwigepolder helemaal gespaard zou blijven.

Hedwigepolder