GRONINGEN - Tofik Dibi waarschuwt de leden van GroenLinks dat ze weleens hoofdpijn van hem zullen krijgen door opvallende en openhartige uitspraken die hij in de rol als lijsttrekker en fractievoorzitter zou kunnen doen.

Dibi zei dat politici steeds meer als een soort machines optreden, met uitvoerig voorbereide antwoorden, en hij niet zo'n leider wil zijn.

''Ik wil niet alles dood wikken en wegen'', zei Dibi woensdagavond in Groningen tijdens het derde en laatste debat om het lijsttrekkerschap van GroenLinks met fractievoorzitter Jolande

Dibi liet verder zijn onvrede blijken over het schrappen van de onbelaste reiskostenvergoeding in het begrotingsakkoord dat GroenLinks heeft gesloten met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De forens die het openbaar vervoer gebruikt, wordt hier flink door getroffen, aldus Dibi, die de maatregel na de verkiezingen het liefst meteen zou schrappen. Ook Sap hikte aan tegen de gevolgen voor de reiziger in het openbaar vervoer, maar benadrukte dat er met de andere partijen compromissen moesten worden gesloten.