DEN HAAG - De ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Maxime Verhagen (Economische Zaken) brengen volgende week donderdag samen een bezoek aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Ze zullen spreken over de economische kansen die de samenwerking tussen Nederland en Israël biedt. Ook zullen ze het hebben over de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Dat hebben de ministeries woensdag gemeld. Premier Mark Rutte zou volgende week ook naar Israël gaan, maar hij had de reis afgezegd vanwege de demissionaire status van het kabinet.

Verhagen neemt een handelsdelegatie mee naar Israël. Die bestaat uit 70 ondernemers die actief zijn in agrofood, (duurzame) energie, hightech, logistiek en water.

Volgens Verhagen is Israël een interessante markt voor Nederlandse ondernemers. Het land kende vorig jaar een economische groei van ruim 4 procent en een totale groei van 45 procent over de afgelopen 5 jaar, aldus Economische Zaken.

Jordanië

Rosenthal gaat ook nog naar Jordanië en de Palestijnse Gebieden voor overleg over onder meer het vredesproces. Hij zal zijn Israëlische en Palestijnse ambtgenoten wijzen op de noodzaak om de rechtstreekse vredesbesprekingen te hervatten.

Ook zal hij de Nederlandse inspanningen bespreken om de Palestijnse export te bevorderen.