DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft een geplande reis volgende week naar Israël afgezegd.

Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het bezoek kan niet doorgaan ''vanwege de demissionaire status van het kabinet''.

Onder het gevallen minderheidskabinet van Rutte werden de banden met Israël aangehaald. In de Europese Unie kwam Nederland de afgelopen anderhalf jaar nadrukkelijk op voor de belangen van Israël. Gedoogpartner PVV is een krachtige verdediger van de Joodse staat.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was in januari nog op bezoek in ons land. Hij sprak toen met Rutte af de banden tussen beide landen verder te verdiepen.

Samenwerkingsraad

Een Nederlands-Israëlische samenwerkingsraad moet hiervoor zorgen. De intentie voor de oprichting van de raad zal volgende week tijdens een bezoek van Rosenthal opnieuw worden bevestigd, maar de instelling van de raad wordt overgelaten aan een nieuw kabinet.

Rosenthal reist ook nog naar Jordanië en de Palestijnse Gebieden voor overleg over onder meer het vredesproces. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken gaat van 5 tot 8 juni ook al naar Israël. Hij gaat met een handelsdelegatie.