DEN HAAG - Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten moet gewoon haar handtekening zetten onder een aangenomen wet van de SP.

Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De initiatiefwet van SP-Kamerlid Renske Leijten schrapt de verplichting voor gemeenten om huishoudelijke verzorging via aanbesteding te regelen.

Veldhuijzen van Zanten heeft zich echter steeds tegenstander van de wet getoond die volgens haar in strijd is met Europese afspraken.

Ook nu de Tweede Kamer en de Eerste Kamer de wet hebben aangenomen, wil de staatssecretaris eerst advies van Brussel afwachten, voordat ze met een handtekening de wet bekrachtigt.

Samenhang

Maar Leijten, volgens wie de wet wel in samenhang met Europese regels is, vindt dat de staatssecretaris "zich niet achter de Europese Commissie moet verschuilen en zelf een beslissing moet nemen".

Ze dient daarom woensdag een motie in die de staatssecretaris oproept af te zien van de adviesaanvraag bij de Commissie. Een meerderheid van in ieder geval PVV, GroenLinks en PvdA steunt haar daarin.

Agnes Kant

Het wetsvoorstel werd nog door Agnes Kant door de Tweede Kamer geloodst. Na haar aftreden pakte Leijten de wet op.

"We hebben dus al vier jaar discussie over deze wet. Al die tijd had de wet ter advies bij de Europese Commissie kunnen zijn neergelegd. Dit is een vertragingsstrategie van de staatssecretaris", aldus het SP-Kamerlid.

Ze herinnert eraan dat slechts één keer eerder een wet na goedkeuring nog ter advies werd neergelegd bij de Europese Commissie. "Maar dat was met instemming van de indieners."

Het komt vrijwel nooit voor dat een bewindspersoon een initiatiefwet weigert te tekenen.