DEN HAAG - Volgens minister Ivo Opstelten van Justitie is er ''een risico dat aanhangers uit de vaste kern of sympathisanten van Sharia4Holland de grens naar geweld oversteken''.

Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van de PVV.

Op de Dam in Amsterdam zetten mensen van Sharia4Holland afgelopen vrijdag hun standpunten en ideeën uiteen.

De woordvoerder van de beweging noemde toen PVV-leider Geert Wilders ''deze hond van de Romeinen'' met wie ''we dealen" als Nederland een islamitische staat wordt. Ook adviseerde hij lering te trekken ''uit het geval van Theo van Gogh''.

Beweging

Sharia4Holland is een kleine radicaalislamitische beweging die streeft naar de invoering van de islamitische wetgeving in ons land. Ze spreekt zich volgens Opstelten op een ''provocatieve manier'' uit tegen afvallige moslims en de in hun ogen verdorven westerse samenleving.

Er komen ''dubbelzinnige uitingen over het gebruik van geweld'' uit de groep die provocerender en activistischer lijkt te worden, aldus de minister.

Verbod

De PVV pleitte voor een verbod op Sharia4Holland. Ze kan echter niet verboden worden omdat er geen sprake is van een rechtspersoon. Wel zullen individuen worden vervolgd, voegde Opstelten eraan toe.

De woordvoerder van Sharia4Holland, een 29-jarige man uit Woerden, is zondag aangehouden. Hij wordt verdacht van bedreiging van Wilders. Hij werd een dag later vrijgelaten met een dagvaarding.