DEN HAAG - Bij het vergassen van ruim 44.000 kalkoenen op een bedrijf in Kelpen-Oler (Limburg) waar vogelgriep was vastgesteld, zijn fouten gemaakt.

Om herhaling te voorkomen, kondigde staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) dinsdag striktere eisen aan voor de bedrijven die deze ruimingen doen.

Bleker schrijft de Tweede Kamer dat bij toekomstige aanbestedingen de eisen uitgebreider en scherper worden. Een bedrijf dat ruimingen gaat doen, moet bijvoorbeeld ook een gedetailleerder plan maken hoe de vergassing gaat gebeuren.

De Partij voor de Dieren (PvdD) deed in maart aangifte tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die toezicht hield bij de ruiming.

Mishandeling

PvdD-senator Niko Koffeman repte van dierenmishandeling, omdat de dieren ''massaal en onacceptabel'' zouden hebben geleden door problemen bij de vergassing.

Bleker betreurt het voorval en rept van technische problemen met de apparatuur waardoor de vergassing langer duurde dan anders. In antwoorden op vragen over de kwestie geeft hij aan dat er problemen waren met de druk van het gas, niet alle stalopeningen en luiken bleken gesloten, sproeikoppen bleken bevroren en slangen lek.