DEN HAAG - De top van de VVD is het niet eens met partijcoryfee Hans Wiegel die kritiek heeft geleverd op de samenwerking van de VVD met andere partijen bij de totstandkoming van een akkoord over de begroting voor volgend jaar

 Volgens premier en VVD-leider Mark Rutte zou het ''een onaanvaardbaar risico'' zijn geweest als het minderheidskabinet van VVD en CDA zou zijn doorgegaan nadat gedoogpartner PVV was afgehaakt en niet tot samenwerking was gekomen met andere partijen.

''Dan was er geen begroting voor 2013 geweest'', aldus Rutte.

VVD-fractievoorzitter Stef Blok waarschuwde dat de strategie van Wiegel ''niet goed zou zijn geweest'' voor het land. ''Er zou financiële chaos zijn ontstaan.''

Verwijzend naar de langdurige politieke impasse in België benadrukte Blok dat Nederland meer geld kwijt zou zijn geweest aan hogere rente wat slecht zou zijn voor de belastingbetaler.

Wiegel vindt desondanks het akkoord van VVD en CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie ''een grote strategische fout''. ''Het kabinet heeft veel te snel zijn ontslag ingediend. Dat was buitengewoon onverstandig. Nu kon de oppositie het initiatief nemen", aldus Wiegel dinsdag in het AD.

Maar volgens de VVD-top was het minderheidskabinet van VVD en CDA tegen een motie van wantrouwen aangelopen als het had willen doorgaan.

Opstelten

Minister Opstelten noemt dat ''achteraf praten'' en zei dat hij vindt dat Wiegel geen gelijk heeft. Ook zei Opstelten: ''Ik neem hem niets kwalijk. Dit kan gelukkig in onze partij. Het is goed om gewaarschuwd te worden.''

De oud-VVD-voorzitter, informateur en huidige minister van Veiligheid en Justitie maakt zich nog geen zorgen over de peilingen, waarin de VVD daalt. De VVD moet steeds goed uitleggen hoe het akkoord over de begroting is samengesteld. VVD-fractievoorzitter Stef Blok doet dat goed, volgens Opstelten.