AMSTERDAM - Nederland verklaart de Syrische ambassadeur tot ongewenst persoon.

Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. 

"Met een land met zo’n president aan het hoofd valt niet langer samen te werken. Daarom heb ik besloten de ambassadeur tot ongewenst persoon te verklaren. In deze situatie valt niet verder met het land samen te werken", zegt minister Uri Rosenthal.

Ambassadeur Mohammad Ayman Jamil Soussan resideert in Brussel. Hij vertegenwoordigt zijn land in België en Nederland.

"Nederland verklaart de Syrische ambassadeur persona non grata, ongewenst persoon", aldus het ministerie. De maatregel betekent dat minister Rosenthal en het ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassadeur niet meer zullen ontvangen. 

Overleg

Het besluit is in overleg met EU-partners genomen. De ambassadeur wordt vanavond officieel geïnformeerd. De Syrische ambassadeur wordt het land niet uitgezet, omdat hij vanuit België zijn land vertegenwoordigt.

Eerder vandaag eiste het CDA het vertrek van de Syrische ambassadeur uit de Benelux. Kamerlid Henk Jan Ormel wilde minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal dinsdagmiddag al verzoeken de ambassadeur uit te wijzen. Dat liet de CDA'er weten aan NU.nl.

In navolging van Nederland heeft ook België Mohammad Ayman Jamil Soussan, de ambassadeur van Syrië dinsdag tot persona non grata (ongewenst persoon) verklaard. Dat meldde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Zolang de EU geen gelijkaardige maatregel neemt, kan de ambassadeur echter in België blijven. Hij vertegenwoordigt zijn land namelijk ook bij de Europese instellingen.

Houla

Het verzoek was een reactie op het uitwijzen van Syrische diplomaten door verschillende Westerse landen. Onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië sturen ambassadeurs naar huis vanwege het bloedbad onder burgers in de Syrische stad Houla, zo'n 160 kilometer van de hoofdstad Damascus.

Landen als Hongarije, Polen en enkele Scandinavische landen willen de diplomatieke banden niet verbreken. Zij willen in Damascus present blijven om hun eigen burgers bij te kunnen staan en informatie uit de eerste hand blijven vergaren.

De Syrische regering ontkent verantwoordelijk te zijn. Westerse landen vermoeden dat militairen of bendes en eenheden van geheime diensten die trouw zijn aan president Assad de moordpartijen pleegden. Meer dan 100 mensen werden gedood.

Reactie

De Verenigde Naties maakten dinsdag bekend dat volgens ooggetuigen de meeste van de zeker 108 dodelijke slachtoffers geëxecuteerd zijn. Ze werden van dichtbij neergeschoten, vaak in hun eigen huis. Onder de doden zijn 49 kinderen en 34 vrouwen.

Rosenthal pleitte zaterdag al voor een krachtige reactie van de internationale gemeenschap op het bloedbad. In maart sloot Nederland zijn ambassade in Damascus.

De Syrische oppositie krijgt financiële en technische steun van de Nederlandse regering. Het gaat onder meer om laptops en communicatieapparatuur.

Ligging Syrische stad Houla:


Grotere kaart weergeven

Alles over de gebeurtenissen in Syrië

Volg het nieuws over dit onderwerp op Twitter via NUlive