AMSTERDAM - PvdA-leider Diederik Samsom moet na de verkiezingen proberen om een regering te smeden met de SP van Emile Roemer.

Dat vindt 72 procent van de PvdA-kiezers een goed idee, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Ook de SP-stemmers hebben wel oren naar een dergelijke coalitie: 87 procent is voorstander van een coalitie waar zowel hun partij als de PvdA deel van uitmaakt.

De Hond hield de peiling naar aanleiding van een interview van Samsom met weekblad Elsevier. Daarin kwam de PvdA-leider met een 'liefdesverklaring' aan de SP. Hij noemde Roemer een mogelijke coalitiepartner.

Ook de PvdA-stemmers kijken door een roze bril naar Roemer: 62 procent vindt de SP de 'natuurlijke partner' van de PvdA. Dat vindt ook 76 procent van de SP-stemmers. De PvdA moet een lijstverbinding aangaan met de SP, vindt 54 procent van de PvdA-stemmers. 69-procent van de SP-achterban is het daarmee eens.

Onderscheid

Niettemin zijn de inhoudelijke verschillen groot. Bijna zeven op de tien PvdA-stemmers vinden niet dat hun partij maar weinig verschilt van de SP. 61 procent van de SP-achterban ziet ook een fors onderscheid.

Verder blijkt dat een nipte meerderheid (51 procent) van de PvdA-aanhang zich verzet tegen regering met de VVD. Precies de helft vindt dat Samsom niet in zee moet gaan met het CDA.