AMSTERDAM – In de Zuid-Europese landen Frankrijk, Italië en Spanje wordt steeds negatiever gedacht over de Europese Unie en de euro. In de drie landen vindt een meerderheid het bestaan van de euro eerder slecht dan goed.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Pew Research Center onder 8000 mensen in acht EU-lidstaten. Nederland is niet onderzocht.

In de lidstaten die de euro niet als munt gebruiken, Groot-Britannië, Tsjechië en Polen vindt een meerderheid dat het goed is dat ze de eigen valuta hebben behouden.

In de onderzochte landen (Griekenland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië) waar de euro wel als valuta geldt, is er juist geen meerderheid te vinden. In Spanje, Frankrijk en Italië vinden zelfs meer mensen de euro slecht dan goed.

De Euro is... (%) goed slecht geen van beide geen mening
Groot-Brittannië 73 7 18 1
Tsjechië 62 15 21 2
Polen 54 23 17 6
Griekenland 46 26 28 1
Duitsland 44 31 23 1
Spanje 37 41 22 1
Frankrijk 31 40 29 0
Italië 30 44 24 2

Lidmaatschap

Ook is de steun voor het EU-lidmaatschap tanende: in alle landen behalve Duitsland is de steun voor het lidmaatschap sinds 2009 flink gedaald, voornamelijk in Tsjechië (-17 procent), Polen (-15 procent) en Spanje (-13 procent).

Klik op de landen om het vertrouwen in de EU te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van PEW. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Alleen in Duitsland (65 procent) en Spanje (54 procent) is er nog een meerderheid te vinden voor het lidmaatschap: terwijl in Tsjechië en Groot-Brittannië slechts 30 procent van de ondervraagden vindt dat het goed is dat het land lid is van de EU. In Griekenland is dit 43 procent.

Daarnaast denken maar weinig mensen dat de Europese integratie de economie heeft versterkt. In Duitsland (59 procent), Polen (48 procent) en Spanje (46 procent) is men nog het positiefst hierover. In Groot-Britannië, Tsjechië en Frankrijk ligt dit percentage rond de 30 procent. Terwijl in Griekenland (18 procent) en Italië (22 procent) men het negatiefst denkt over de invloed van de integratie op de economie.

Euro

Toch is er in de meeste landen nog een meerderheid te vinden om de euro te houden als valuta. In Griekenland (71 procent), Spanje (69 procent) en Duitsland (66 procent) is er zelfs een flinke meerderheid voor het behoud van de euro.

In Griekenland is de steun voor terugkeer naar de vroegere valuta zelfs het laagst van alle ondervraagde landen: slechts 23 procent van de Grieken vindt dat het land de drachme weer moet invoeren. In Italië wil 40 procent de lire terug, 36 procent van de Spanje hoopt op herinvoering van de peseta en in Frankrijk wil 31 procent de franc terug.

Duitsland

Opvallend is daarnaast dat in alle ondervraagde landen behalve Griekenland, Duitsland door een grote meerderheid wordt gezien als het beste presterende land van de EU. In Griekenland wordt het imago van Duitsland door 78 procent van de ondervraagden juist als negatief gezien.

Ook worden Duitsers door een meerderheid van de ondervraagden als het hardwerkendst gezien. Grieken, Italianen en Spanjaarden worden als het minst hardwerkend aangeduid.

Alles over de schuldencrisis