AMSTERDAM - Het Kunduz-akkoord is het gevolg van een grote strategische fout. De VVD en het CDA hadden tot half september zelf de miljoenennota moeten schrijven en dan zaken moeten doen.

Dat zegt VVD-coryfee Hans Wiegel dinsdag in het AD. Hij maakt zich zorgen nu de VVD het slecht doet in de peilingen.

Het kabinet heeft volgens hem veel te snel zijn ontslag ingediend. "Ik heb de partijtop intern ook geadviseerd om het niet te doen."

Door het ontslag zou de VVD zich in een afhankelijke positie hebben gemanoeuvreerd en kon de oppositie het initiatief nemen. Onder anderen D66-leider Alexander Pechtold heeft daar volgens hem knap gebruik van gemaakt.

Ingeleverd

De VVD heeft volgens Wiegel in de onderhandelingen fiks ingeleverd. "Zeker in vergelijking met het pakket dat in het Catshuis op tafel lag."

De komende maanden moet goed worden uitgelegd waarom de maatregelen nodig waren, vindt hij. "Tegelijkertijd moet er perspectief geboden worden: een aantal maatregelen kan straks weer teruggedraaid of gecompenseerd worden."

PVV

De PVV moet zeker niet worden uitgesloten als regeringspartner, stelt de voormalig VVD-leider. "Dan lever je jezelf over aan links. Waarom zouden we dat doen?" Na de val van het kabinet dachten sommigen volgens hem van PVV-leider Geert Wilders af te zijn. "Ik heb dat nooit geloofd", zegt Wiegel in de krant.

SP-leider Emile Roemer kan volgens hem nog een geduchte tegenstander worden. "Roemer zegt niet zoveel. Dat zou wel eens heel verstandig kunnen zijn. Want hoe minder je zegt, hoe minder mensen aanstoot aan iets kunnen nemen."

Volg alle berichten over dit nieuws op Twitter via NUlive