HILVERSUM - De VVD schiet door naar een begrotingsobsessie. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom maandag in het tv-programma Knevel en Van den Brink

Samsom ging in het programma in debat met VVD-leider Stef Blok.

De discussie ging over het beperken van het begrotingstekort tot 3 procent in 2013. De PvdA vindt dat dit in het Lente-akkoord niet op de goede manier gebeurt. ''U trekt een sprintje naar 3 procent en daarna blijft het tekort stabiel'', zei hij tegen Blok.

Die vond de belofte van Samsom om op termijn te gaan bezuinigen om in 2017 uit te komen op een begrotingsbalans ongeloofwaardig. ''Dat zegt uw partij al vijf jaar'', aldus Blok, die ook in 2017 op 0 procent wil uitkomen. ''Maar wij zetten wel al de eerste stap op weg daar naartoe.''

De Tweede Kamer praat dinsdagmiddag over het Lente-akkoord, dat in april door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie werd gesloten. Het pakket bevat bezuinigingen met een netto-waarde van 12,4 miljard euro. De oppositie is zeer kritisch over de keuzes die de vijf partijen voor 2013 hebben gemaakt.

Kieslijst

Blok komt op nummer 3 van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, zo zei hij in het tv-programma.

De lijst van de VVD wordt dinsdag om 16.00 uur openbaar. Het partijbestuur heeft maandag de kandidaten al laten weten of zij wel of niet een plekje krijgen op de lijst.

Premier Mark Rutte komt op nummer 1. Verder hopen Minister Edith Schippers en de staatssecretarissen Frans Weekers, Halbe Zijlstra en Fred Teeven op een plekje op de lijst.