RIO DE JANEIRO - Er liggen nog veel kansen voor Nederlandse ondernemers in Brazilië. Dat zegt minister Uri Rosenthal na de eerste dag van zijn bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land. 

''Juist nu is het tijd om initiatief te tonen'', concludeerde de minister maandag.

''Brazilië is voor ons veruit de belangrijkste handelspartner in deze regio en er is duidelijk behoefte aan Nederlandse expertise. Dat kreeg ik ook van de Nederlandse zakenmensen hier in Brazilië te horen'', aldus de minister.

Onze kennis kan oplossingen bieden voor problemen die Brazilië nu heeft. ''Water en klimaat, logistiek, infrastructuur, bio-based industrie, landbouw en agro-food: het zijn een paar voorbeelden waar kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven'', zei Rosenthal.

Hij ziet ook mogelijkheden rond het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

Mijnbouw

Nederland is met een bedrag van bijna 8,2 miljard euro een van de grootste investeerders in Brazilië. Vooral in de mijnbouw, detailhandel, chemie en transport zijn Nederlanders aanwezig. Naar schatting zijn 250 Nederlandse bedrijven actief in het Zuid-Amerikaanse land.

Ook exporteren we veel naar Brazilië: in 2010 maar liefst 4 miljard euro aan goederen en diensten. We importeren nog meer. Vanuit Brazilië werd in 2010 voor 6,2 miljard euro ingevoerd in Nederland. Voor Brazilië is Nederland daarmee de vierde export-bestemming in de wereld.