DEN HAAG - Het moet weer een feestje worden om naar een voetbalwedstrijd te gaan. Daarom moet de Voetbalwet worden aangescherpt, vinden de PvdA, PVV en het CDA.

Relschoppers moeten door de aanpassingen zwaarder gestraft worden en voor voetballiefhebbers moet het weer echt aantrekkelijk worden om naar het stadion te gaan.

Richard de Mos, Tweede Kamerlid voor de PVV én groot fan van ADO Den Haag, stelt dat het wat makkelijker moet zijn om naar een voetbalwedstrijd te gaan, als je je tenminste goed gedraagt.

''We willen af van de combi-regeling en de clubkaart. Als je zin hebt om voetbal te gaan kijken, moet je gewoon een kaartje kunnen kopen.''

Dubbel de klos

Voor relschoppers wordt het allemaal veel minder leuk. Tjeerd van Dekken, Kamerlid voor de PvdA en fan van FC Groningen: ''Wie na het invoeren van de nieuwe regels iets verkeerd doet is dubbel de klos, want de straffen gaan omhoog. De rechter legde tot nog toe te vaak een boete of een lichte straf op. Dat helpt gewoon niet. Blijkbaar blijft het dan het risico waard om je te misdragen.’’

Namens het CDA is Kamerlid Coskun Curuz betrokken bij het wetsvoorstel.

De initiatiefnota voorziet in een forse uitbreiding van gebieds- en stadionverboden. Relschoppers mogen hun stad niet uitreizen tijdens wedstrijden en krijgen een meldplicht of een enkelband. Boetes gaan omhoog, net als de straffen die de rechter op kan leggen.

Ook is de wet breder dan alleen voetbal. Wie dus bij een wedstrijd de fout in gaat, kan volgens de nieuwe regels ook niet meer naar een groot dancefeest of ander evenement.

Draagvlak

''Welwillende supporters zaten hier al lang op te wachten. Het draagvlak voor deze regels is groot bij supportersverenigingen en ook de KNVB steunt het'', aldus Van Dekken. De initiatiefnemers verwachten ook dat de overige partijen in de Kamer de nota zullen steunen.

De Mos denkt dat de regels nog voor het aantreden van een nieuw kabinet in kunnen gaan. Voor die tijd komt minister Ivo Opstelten (Veiligheid) nog met een evaluatie van de huidige Voetbalwet.