AMSTERDAM - Diederik Samsom had volgens zijn eigen schema pas over twee jaar leider van de PvdA moeten worden. 

Dat zegt de voorman van de sociaaldemocraten maandag in gesprek met de Volkskrant.

Samsom had in 2008 al een poging gedaan om PvdA-fractievoorziter te worden. "Toen dat niet was gelukt heb ik bedacht, in 2014 kan het zover zijn", zegt Samsom tegen de krant.

"Zoiets is een meerjarenplan. Je wordt niet in een keer van gewoon Kamerlid leider van de sociaaldemocratie. Ik vind het niet gek als je daar een paar jaar voor neemt."

Nadat Samsom het in 2008 aflegde tegen Mariëtte Hamer, bereidde hij zich uitgebreid voor om zijn gewenste functie in 2014 wel binnen te halen. Zo is hij meerdere keren bij de grotere regionale afdelingen van de PvdA langsgegaan om speeches te houden.

Straatcoach

Ook zijn keuze om straatcoach te worden in Amsterdam-West had als doel om zich voor te bereiden. De voormalig Greenpeace-medewerker ruilde zelfs zijn portefeuille milieu in om zich bezig te houden met immigratie.

Samsom werd uiteindelijk afgelopen maart al fractievoorzitter, nadat Job Cohen de handdoek in de ring gooide. Cohen was naar eigen zeggen 'onvoldoende effectief' als leider.

Cohen schutterde vaak tijdens debatten binnen en buiten de Kamer door een gebrek aan feitenkennis. Samsom geeft aan dat hij vaak heeft geprobeerd Cohen hierbij te helpen. "Ik begrijp wel dat dat niet ging, dat hij zo niet in elkaar zat."

Rutte

Mark Rutte (VVD), Andre Rouvoet (ChristenUnie) en Jan Peter Balkenende (CDA), Cohens tegenstander in de campagne, waren juist 'ultranerds', stelt Samsom. "Je móet het weten", zegt hij.

"Een politicus die dat niet weet, gaat dweilen. Mark Rutte, die geeft gewoon antwoord. Omdat hij weet hoe het zit. Hij is heel slim. Wat hij vervolgens doet met al die kennis, dat is uiteraard het politieke meningsverschil."