AMSTERDAM - Nederlandse politici moeten volgende maand gewoon wedstrijden van het Nederlands elftal bijwonen als Oranje in Oekraïne speelt tijdens het EK.

Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag tegen Voetbal International. De voorzitter reageert daarmee op uitspraken van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Begin mei gaf Rosenthal aan dat het kabinet EK-wedstrijden in Oekraïne boycot als er geen zichtbare verbetering optreedt in de behandeling van de gevangen ex-premier Joelia Timosjenko. De Tweede Kamer steunt dit beleid.

Timosjenko zit gevangen in Charkov, de stad waar Oranje speelt tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. Van Praag roept politici op zich te bedenken. "Dan kunnen ze daar die staatslieden recht in hun gezicht zeggen wat ze ervan vinden. Dan zorg je voor een statement. Ik vind het een gemiste kans. Je moet dus wél gaan."

Begrip

Hoewel Van Praag vindt dat sport en politiek gescheiden moeten blijven, heeft hij wel begrip voor de 'ophef' over Timosjenko. "Maar waarom heb ik niets over de schending van mensenrechten gehoord toen we naar China gingen met de Olympische spelen? Of bij het WK in Korea en Japan in 2002?"

"En hoe denken ze verder te gaan?", blikt de oud-voorzitter van Ajax vooruit. "Qatar komt straks. Rusland. Waar wil je dan nog wel naar toe?" Van Praag geeft aan dat mensen hadden moeten protesteren toen Oekraïne werd gekozen als speelland.

"Maar niet nu, zo vlak voor het eindtoernooi, nadat we ons al geplaatst hebben. Dat vind ik inconsequent."

Europese Commissie

Leden van de Europese Commissie, onder wie voorzitter José Manuel Barroso, de Duitse president Joachim Gauck en premier Angela Merkel hebben al aangegeven het EK te mijden als Oekraïne niet spoedig werk maakt van de mensenrechten.

Rosenthal heeft met Europese collega's besproken welke mogelijkheden er zijn om het land verder onder druk te zetten.