DEN HAAG - GroenLinks moet het voortouw nemen om samen met PvdA, D66 en mogelijk ook de Partij voor de Dieren te komen tot een nieuwe progressieve partij.

Dat zegt Tofik Dibi, kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks, tegen NU.nl. "Als de progressieve partijen zo versplinterd blijven, zullen ze nooit een meerderheid halen om Nederland socialer te maken", aldus Dibi.

Hij vindt dat het partijbelang ondergeschikt moet zijn. "Als de nieuwe partij er is kunnen we onszelf opheffen."

Aanvallen

Volgens Dibi zijn linkse partijen nu elkaar 'de hele tijd aan het aanvallen'. "Maar zo groot zijn de verschillen helemaal niet", stelt hij. "In de campagne zullen wij de PvdA oproepen niet te veel naar de SP te kijken, de PvdA zal ons oproepen niet te veel naar rechts te kijken."

De nieuwe 'progressieve' partij moet drie belangrijke uitgangspunten hebben, namelijk een duurzame economie op schone energie, hervorming van de publieke sector (zorg en onderwijs) en Nederland moet weer een 'open en internationaal' land worden.

Nederland moet volgens hem weer een gidsland worden. "We zijn nu te veel naar binnen gekeerd, terwijl we voorop liepen bij de internationale strijd voor vrijheid en democratie."

Fusie

Dibi denkt dat een grote progressieve partij aantrekkingskracht zal hebben en dat deze partij groter zou kunnen worden dan de progressieve partijen onafhankelijk van elkaar.

Ondanks dat de meeste fusies van politieke partijen zijn ontstaan uit verlies, denkt Dibi dat deze fusie ontstaat uit 'kracht en idealen'.

Op de vraag waarom een fusie interessant zou zijn voor een partij als de PvdA, die ook eigenstandig de grootste partij kan worden, geeft de lijsttrekkerskandidaat aan dat ook de PvdA nooit in staat is geweest om een progressieve meerderheid te halen.

"Uiteindelijk gingen ze dan toch weer in zee met het CDA. Dan heb je dus een akkoord waarbij je niks kan betekenen."

Leden van GroenLinks kunnen nog tot en met 5 juni stemmen op hun favoriete lijsttrekker. 6 juni wordt de winnaar bekendgemaakt. In de peilingen heeft Jolande Sap onder de kiezers een grote voorsprong op Dibi.