AMSTERDAM - De VVD weet haar kiezers steeds minder vast te houden en verliest deze week opnieuw een zetel. Steeds meer VVD-kiezers laten weten bij verkiezingen op de PVV te gaan stemmen.

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.

De stroom van kiezers van de VVD naar de PVV heeft ervoor gezorgd dat de partij van Geert Wilders 2 zetels is gestegen en nu op een score staat van 25 zetels. De VVD moet het deze week doen met 24 zetels.

Coalitie

Door het wegzakken van de VVD de afgelopen maand kan de Kunduz-coalitie al een paar weken niet meer op een meerderheid rekenen. Direct na het sluiten van het begrotingsakkoord stonden VVD, CDA, D66, Groenlinks en de Christenunie op 76 zetels. Nu is dat 10 zetels lager.

Het  verlies van Groenlinks door de ontwikkelingen rondom de kandidatuur van Tofik Dibi van 3 zetels van vorige week is een deel weer goedgemaakt. De partij wint 2 zetels en heeft er volgens de peilingen nu 6.

Door die winst heeft de Partij van de Arbeid 2 zetels moeten inleveren en zakt terug naar 21 zetels.

Naast de PvdA en de VVD is ook het CDA gedaald. De partij verliest 1 zetel en staat op een score van 14. Daarmee staan deze drie partijen, die lang samen meer dan 100 zetels bij verkiezingen haalden, nu nog maar op 59.

De SP stijgt 1 zetel en staat daarmee met 30 zetels 5 voor op de PVV.

Vertrouwen

Uit de peiling blijkt verder dat het vertrouwen in minister-president Mark Rutte duidelijk aan het dalen is. De VVD'er scoort nu een 5,6, maar stond eerst altijd boven de 6.  De daling is vooral onder de kiezers van andere partijen.

De positie van minister De Jager, tegen wie een motie van wantrouwen was ingediend door Wilders, is bij de eigen aanhang het sterkst verslechterd.

De score van PVV-leider Wilders is bij zijn eigen kiezers juist gestegen de afgelopen vier weken.