RIJSWIJK - Kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi van GroenLinks stond onder grote druk om voor de missie in Kunduz te stemmen.

Hij zei dat zondagnacht in het Radio 1-programma De Overnachting van BNN. Dibi verklaarde dat hij wel tegen had willen stemmen, maar op de vraag of fractievoorzitter Jolande Sap hem had verplicht voor te stemmen wilde hij niet antwoorden. Wel gaf hij aan spijt te hebben van zijn beslissing.

''Ik heb voor gestemd, punt. Ik kan er niks anders over zeggen, anders zou ik een rel creëren'', stamelde de GroenLinks-politicus. ''Uiteindelijk heb ik mezelf gedwongen om toch voor te stemmen. De druk was enorm.'' De vraag was volgens hem ook wat er met de partij zou gebeuren als tegen de missie werd gestemd.

Volgens Dibi waren er genoeg mensen binnen de partij om tegen de missie te stemmen, maar was slechts 1 tegenstem acceptabel. Tijdens de stemming bleek van GroenLinks alleen Kamerlid Ineke van Gent tegen de missie te zijn. In het BNN-programma noemde Dibi de tegenstem van Van Gent ''een enorme heldendaad''.

Dibi nuanceert de berichtgeving zondagochtend:  "Ik heb altijd gezegd dat dit een zwaar besluit was, dat gepaard ging met veel twijfel. Maar ik heb 'ja' gezegd. Dat was mijn eigen afweging en die ja geldt nog steeds."