HILVERSUM - SP-leider Emile Roemer wil premier worden als zijn partij in een kabinet de minister-president kan leveren. Dat zei hij zaterdagavond in Nieuwsuur.

De SP is in sommige peilingen de grootste partij. ''Als de SP de grootste wordt, moet je verantwoordelijkheid nemen'', zei Roemer.

Hij kan zich voorstellen dat PvdA-leider Diederik Samsom niet onder hem vicepremier zou willen worden. Roemer heeft ook de neiging fractieleider in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet als grootste tot een kabinet zou toetreden maar niet de premier zou leveren.

D66-leider Alexander Pechtold zei dat hij graag leiding zou geven aan een hervormingskabinet. Hij waarschuwde voor een campagne die gaat om de vraag wie er premier wordt.

''Een tijdje geleden ging het om Bos of Balkenende. Toen kreeg je ze alle twee en kreeg je Rouvoet erbij!'' Verkiezingen gaan over partijen en hun ideeën en de 150 zetels die te verdelen zijn in de Tweede Kamer, aldus Pechtold.

Bekende punten

Hij en Roemer verschilden in hun debat in Nieuwsuur op de bekende punten: het begrotingsakkoord, de verhoging van de AOW-leeftijd en Europa.

Pechtold verweet Roemer keer op keer dat hij steeds zegt wat hij niet wil, maar geen alternatief heeft. Beiden constateerden dat samenwerking tussen D66 en de SP in een kabinet niet voor de hand ligt: de verschillen zijn groot.

Pechtold zei nog dat samenwerken met de ChristenUnie vanwege de verschillen op immaterieel gebied lastig zal worden, ook al deed hij bij het begrotingsakkoord zaken met ChristenUnie-leider Arie Slob. Dat was volgens Pechtold ''een verstandshuwelijk'' over een financieel akkoord.