HILVERSUM - Minister Gerd Leers (Asiel) wil het 'lokaal belang' meewegen bij het al dan niet toepassen van zijn discretionaire bevoegdheid om een asielzoeker een verblijfsvergunning te geven.

Hij zei dat zaterdag in het VPRO-radioprogramma Argos.

''Het kan heel goed zijn dat iemand zo ingeburgerd is in een gemeenschap dat het schrijnend is, ook voor mensen om hem heen, om hem er uit te halen en te zeggen: je moet toch maar terug'', zei Leers in Argos. ''Dat aspect, die schrijnendheid wil ik laten meewegen.''

Tot nu toe kan het belang dat een lokale gemeenschap hecht aan het blijven van een asielzoeker, niet worden meegewogen als de minister voor de vraag staat of hij gebruik wil maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Brief

Leers zal over zijn voornemen binnen een paar weken een brief naar de Tweede Kamer sturen. De Kamer hoeft er volgens hem verder niet over te beslissen; de minister kan zelf zijn discretionaire bevoegdheid invullen, mits het maar ''eerlijk en consequent'' gebeurt en er geen willekeur ontstaat.

Dat is ook de reden dat burgemeesters er niet over kunnen beslissen en dat het een zaak moet blijven van de minister, aldus Leers.