AMSTERDAM - GroenLinks-leider Jolande Sap keert misschien niet terug in de Tweede Kamer als ze de lijsttrekkersverkiezing verliest van Tofik Dibi.

Dat zei ze zaterdag in radioprogramma Tros Kamerbreed. "Dan ga ik de partij eerst helpen en daarna moet ik daar eens goed over nadenken."

Dibi reageerde even later op Twitter op de uitlatingen van Sap. ''Als Jolande Sap en ik echt passie hebben voor deze partij, dan gaan we vechten voor GroenLinks ongeacht wie wint. Ik hoop dat wat er ook gebeurt, we allebei doorgaan.''

Sap is overigens veruit favoriet voor het lijsttrekkerschap binnen haar partij. Ze ligt in de peilingen ver voor op tegenstrever Dibi. In een peiling van Ipsos Synovate van vrijdagavond gaf 78 procent van de partijleden aan op haar te stemmen tegen elf procent voor Dibi.

Ongeschikt

De interne verkiezing ging tumultueus van start nadat Dibi eerst zijn kandidatuur lang voor zich hield en daarna door het partijbestuur als ongeschikt werd beoordeeld. Na ophef in de partij mocht hij zich alsnog kandideren.