RIJSWIJK - Van alle bestuurders in de ziekenhuiszorg geldt demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) als het meest invloedrijk.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Schippers (VVD) was eerder als Kamerlid betrokken bij de verandering van het Nederlandse zorgstelsel.

Het zijn opvallend vaak oud-politici die als bestuurder een flinke vinger in de pap hadden bij de verdeling van 23 miljard euro die vorig jaar in de ziekenhuiszorg omging, zo blijkt uit het onderzoek.

De krant publiceerde zaterdag een lijst met de namen van 50 mensen met veel invloed. Het zijn bestuurders van ziekenhuizen, zorgverzekeraars en andere zorginstanties. Opvallend is dat geen van de mensen in de lijst arts is. De meesten zijn politicoloog, jurist of econoom.

Invloedrijk

Onder de invloedrijkste zorgbestuurders is oud-minister van Defensie Frank de Grave (VVD). Hij is voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. Ook voormalig staatssecretaris van Financiën Steven van Eijk geldt als invloedrijk bestuurder. De voormalig LPF-politicus is nu voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Een groeiende groep oud-bewindslieden is binnengehaald vanwege hun contacten in politiek Den Haag. Vaak hebben ze nooit in de zorg gewerkt. Onder hen zijn Wouter Bos (KPMG), Roger van Boxtel (Menzis) en André Rouvoet (Zorgverzekeraars Nederland).