HILVERSUM - De jongerenorganisaties van GroenLinks, Partij van de Arbeid en SP pleiten voor linkse samenwerking.

In het televisieprogramma Nieuwsuur riepen jongerenorganisaties Dwars, Rood en de Jonge Socialisten hun moederpartijen vrijdag op om zich in te zetten voor de vorming van een linkse regering na de verkiezingen.

Volgens de jongerenorganisaties zijn de drie partijen elkaars natuurlijke bondgenoten. Ze hebben een manifest opgesteld waarin belangrijke overeenkomsten tussen GroenLinks, SP en PvdA worden getoond.

''In ons manifest laten we zien dat onze overeenkomsten groot genoeg zijn om de kiezer een alternatief te bieden'', aldus voorzitter Lieke Smits van Rood, de jongerenbeweging van de SP.

In debat

In Nieuwsuur gingen Tofik Dibi en Jolande Sap met elkaar in debat. Beide strijden voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Volgens Sap moet voor mogelijke samenwerking met links wel ''stevig'' worden gesproken met de SP over bijvoorbeeld hervomingen op de arbeidsmarkt.

Dibi noemt een linkse regering ''zeker een optie'', maar de SP moet volgens hem wel ''iets minder dogmatisch'' worden. ''VVD en CDA zijn de vijanden en niet de SP en de PvdA'', voegde hij eraan toe.