AMSTERDAM - Een overgrote meerderheid van 78 procent van de GroenLinks-kiezers geeft de voorkeur aan Jolande Sap als lijsttrekker voor de partij.

Tofik Dibi, de andere kandidaat voor het lijsttrekkerschap, is bij elf procent van de GroenLink-stemmers favoriet en elf procent weet het niet, zo blijkt vrijdag uit een peiling van Ipsos Synovate.

In de ogen van de kiezers is Sap betrouwbaarder, een betere leider, kan zij beter waarmaken wat zij belooft en kan zij GroenLinks beter weer op de kaart zetten dan Dibi.

Wel denken de GroenLinks-aanhangers dat Dibi meer aanspreekt bij jongeren dan Sap.

Lente-akkoord

Dibi zei vrijdagavond in een debat met Sap in Nieuwsuur dat hij niet trots is op het bereikte lente-akkoord. "Er zitten mooie, maar ook pijnlijke punten in." Wel gaf Dibi aan dat als hij leider was geweest van GroenLinks, hij net als Sap medewerking had verleend aan het akkoord.

Sap gaf aan dat zij erg haar best heeft gedaan de 'linkse vrienden' van GroenLinks bij het akkoord te betrekken. Op de vraag of Sap ook de SP onder haar 'linkse vrienden' schaart, gaf ze aan dat voor een eventuele samenwerking met de SP nog 'stevige noten' moeten worden gekraakt.

"De SP wordt gezien als een hoeder van de verworven rechten, maar dan gaat het slechts om beperkte groepen mensen als mensen met een vaste baan en bijvoorbeeld niet om nieuwkomers op de arbeidsmarkt zoals vrouwen en flexwerkers."

Dibi stelde in de SP zeker een samenwerkingspartner te zien. "Maar die partij moet wel minder dogmatisch worden. De VVD en het CDA zijn echter de vijanden."

Stembus

Vanaf zaterdag kunnen leden van GroenLinks hun stem uitbrengen op hun favoriete lijsttrekker. Dinsdag sluit de stembus van GroenLinks en woensdag wordt de uitslag van het referendum bekend. Het referendum is geldig als minstens dertig procent van de stemgerechtigde leden een stem heeft uitgebracht.

Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat minimaal vijftig procent van de geldig uitgebrachte stemmen nodig.