DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zal de petitie tegen het mogelijke vrijlaten van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, 'uiterst serieus' nemen.

Dat heeft hij vrijdag via een woordvoerder laten weten. Volgens de zegsman geeft dit signaal namelijk aan dat 'de impact van de moord op Pim Fortuyn nog steeds groot is voor veel mensen'.

Teeven wil niet op de feiten vooruitlopen, aldus zijn woordvoerder ter gelegenheid van de aanbieding van de petitie aan de bewindsman vrijdagmiddag, maar Teeven zal regelen dat de petitie wordt 'meegenomen in de dossiers van de bevoegde instanties'.

''Een aantal factoren speelt bij de beslissing een rol, waaronder het risico op maatschappelijke onrust.''

Voorwaardelijk

Van der G. zou voorwaardelijk op vrije voeten kunnen komen, als twee derde van zijn straf erop zit. Initiatiefnemer voor de petitie Hans Smolders, vroeger de chauffeur van Fortuyn, noemt wangedrag en kans op herhaling als redenen om Van der G. nog verder te laten brommen. Hij heeft zich vooral boos gemaakt om een tv-uitzending.

''Dat de moordenaar van een potentiële minister-president zelf de neef van Fortuyn opbelt, vanuit zijn detentie, en niet eens een ontkennend antwoord geeft op de vraag of hij het nu zoveel jaren later nog eens zou doen! Hij moest erover nadenken en wist niet of hij het dan wel wilde vertellen. Dit alles was te zien op de televisie, waardoor er ook grote onrust is ontstaan onder de Nederlandse bevolking. Dit geeft aan dat er wel degelijk recidive-risico is!''

Smolders heeft volgens eigen zeggen dik 40.000 handtekeningen onder de petitie vergaard.