DEN HAAG - Het kabinet stuurt een voorstel om de Eerste en Tweede Kamer te verkleinen binnenkort naar het parlement zodat het nog voor de verkiezingen in september besproken kan worden.

Premier Mark Rutte maakte dat donderdagavond duidelijk tijdens een debat in de Kamer over het kabinetsbeleid in 2011.

Bij de kabinetsformatie in 2010 kwamen VVD, CDA en gedoogpartner PVV overeen dat het aantal leden van de Tweede Kamer teruggebracht moet worden van 150 naar 100 en de Senaat van 75 naar 50. Voor de verkleining moet de grondwet gewijzigd worden.

Controversieel

Ondanks de demissionaire status van het kabinet wil regeringspartij VVD dat het voorstel snel wordt ingediend. Oppositiepartijen PvdA, ChristenUnie, SGP en D66 vinden dat het kabinet andere prioriteiten moet stellen.

ChristenUnie-leider Arie Slob adviseerde Rutte dringend om het voorstel niet in te dienen, omdat het onderwerp te controversieel is. Mocht het kabinet het wel doen, zei Slob dat te ervaren als ''een provocatie''.

Een wijziging van de grondwet gebeurt in twee fases, zodat na verkiezingen een nieuwe Tweede Kamer zich nog eens over het voorstel moet buigen. Bij de tweede keer is er in de Eerste en in de Tweede Kamer een twee derde meerderheid nodig.