AMSTERDAM - Job Cohen had nooit moeten opstappen als partijleider van de PvdA. Dat heeft partijprominent Jan Pronk donderdag gezegd.

"Ik ben blij met Samsom, maar Cohen had natuurlijk niet weg gemoeten." Het vertrek van Cohen werd in februari ingeluid nadat hij had gezegd dat er grote overeenkomsten waren tussen de PvdA en SP.

Kamerlid Frans Timmermans uitte daarop harde kritiek in een e-mail, die uitlekte. De PvdA moet geen 'SP light' willen zijn, betoogde hij.

Cohen stapte uiteindelijk op omdat hij naar eigen zeggen de boodschap van zijn partij niet goed voor het voetlicht kon brengen.

Verbaasd

"Ik verbaas me een klein beetje dat Cohen zo werd aangepakt door Timmermans", stelt Pronk. "Het was heel juist wat Cohen zei." Het gevolg van Timmermans' kritiek was het vertrek van Cohen, maar dat heeft volgens Pronk gelukkig niet geleid tot een koerswijziging.

In een interview met Elsevier kwam Cohens opvolger Diederik Samsom deze week namelijk ook met een 'liefdesverklaring' aan de SP. Hij noemde de partij van Emile Roemer een mogelijke coalitiepartner.

Samenwerken

Wat Samsom doet is eigenlijk precies hetzelfde als Cohen, concludeert Pronk. Deze koers kan op de instemming van de oud-minister rekenen. Het is van 'groot belang' dat de PvdA gaat samenwerken met de SP, betoogt hij. "De enige kans voor progressieve linkse partijen om ook politieke macht uit te oefenen is wanneer zij elkaar niet bestrijden maar samenwerken."

"De gevechten de afgelopen jaren bij verkiezingen gingen binnen links", aldus Pronk. "Tussen linkse partijen. De een won ten koste van de ander. Je moet samen sterk zijn."

Rechts

Samsom zei in het interview met Elsevier verder dat GroenLinks en D66 volgens hem naar rechts zijn opgeschoven. Pronk hoopt niettemin dat deze partijen zich de komende maanden alsnog samen met de ChristenUnie aansluiten bij de PvdA en SP. "Zoals eigenlijk Cohen dat een paar jaar geleden eigenlijk al wilde."