DEN HAAG - De PVV en de VVD verwijten elkaar onverantwoord financieel beleid te voeren. De VVD stelt onder andere voor het parlement te verkleinen.

Tijdens een debat donderdag over de Rijksuitgaven over 2011 onder het kabinet Rutte, het zogenaamde verantwoordingsdebat, gingen PVV-leider Geert Wilders en VVD-fractievoorzitter Stef Blok vol in de strijd met elkaar.

Wilders verwijt de VVD met het Lente-akkoord de handtekening te zetten onder een verlaging van de BTW op de podium- en beeldende kunsten, terwijl de andere BTW-tarieven juist omhoog gaan en de reiskostenvergoeding verdwijnt.

"De hardwerkende VVD'er zal zich achter de oren krabben", aldus de PVV'er.

Blok reageerde snel: "We hadden de kunstsubsidie samen kunnen voorkomen, ík heb het niet uit mijn handen laten vallen", zo sneerde hij over de keuze van de PVV de catshuisbesprekingen af te breken.

Hij vervolgde: "Als we de boel de boel zouden laten, zou de rente voor de staatsschuld jaarlijks het hele bedrag kosten dat we voor de politie nodig hebben. 6 miljard euro per jaar."

Daarop herinnerde Wilders Blok eraan dat de VVD zojuist heeft ingestemd met het Europese noodfonds. "Meneer Blok tekent een blanco cheque van 40 miljard."

Kleinere Kamer

Blok zag verder met name winst in een kleinere overheid, te beginnen met de Tweede Kamer zelf. "Ik ben ervan overtuigd dat een kleinere Kamer ook veel efficiënter functioneert. Net zoals kleinere gemeenteraden en kleinere Provinciale Staten."

"Ik vraag daarom van het Kabinet om zo snel mogelijk een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen, dat de Eerste Kamer terugbrengt van 75 zetels naar 50, en de Tweede Kamer terugbrengt van 150 naar 100 zetels. Dan kan deze Kamer zich daar nu nog over uitspreken en zorgen we na de verkiezingen permanent voor minder politici."

D66 en ChristenUnie vonden de timing van het voorstel wat merkwaardig. Alexander Pechtold (D66) vindt dat er momenteel wel grotere problemen zijn, ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob vreest dat de democratie onder druk komt te staan.

Volg het verantwoordingsdebat ook via de LIVE-blog