DEN HAAG - De VVD vindt niet dat de grote scholengemeenschap Amarantis overeind moet worden gehouden.

Dat liet VVD-Kamerlid Ton Elias donderdag weten tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het noodlijdende Amarantis is financieel in de problemen gekomen en kon onlangs worden gered door 10 miljoen euro steun van andere MBO-opleidingen.

Ook is afgesproken dat de instelling wordt opgeknipt in vijf onderdelen en 250 mensen worden ontslagen.

Titanic

"Ik zal er geen traan om laten als deze Titanic zinkt", aldus Elias. Volgens hem is bij de redding van de scholengemeenschap doel en middel door elkaar gehaald.

"Het doel is dat leerlingen goed onderwijs blijven krijgen, het gekozen middel is Amarantis overeind houden. Maar dat mag niet tegen elke prijs."

Volgens hem moet het bedrag waarmee Amarantis is gered 'maximaal effectief' worden ingezet om onderwijs voor leerlingen te verzorgen. "En niet om Amarantis, of stukken daarvan, overeind te houden."

Rotzooi

Het moet volgens Elias duidelijk zijn dat iedereen in het onderwijs zich realiseert dat het fout kan gaan als onderwijsbestuurders en banken 'zich in slaap laten sussen'. "Het onderwijsministerie zal niet klaar staan om de rotzooi op te ruimen", aldus de VVD'er.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) stelde onlangs een onderzoekscommissie in om de situatie bij Amarantis te onderzoeken. De instelling stond al sinds 2009 onder verscherpt toezicht. Toch raakte Amarantis dit voorjaar acuut in geldnood en dreigde om te vallen.

D66-Kamerlid Boris van der Ham is het met zijn VVD-collega eens dat het geld moet worden gestoken in onderwijs, leraren en les.

Onderzoek

Van der Ham wil na de verkiezingen mogelijk een parlementair onderzoek om ook het optreden van minister Van Bijsterveldt en de onderwijsinspectie te kunnen toetsen.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil dat er voor onderwijsinstellingen een verbod komt op riskant bankieren.

SP'er Jasper van Dijk vindt dat de bestuursleden en toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor de hoge schuld aangepakt moeten worden.

Opgestapt

De Telegraaf meldt dat voormalig Amarantis-topman Bert Molenkamp donderdag is opgestapt bij ROC River in Tiel.

De omstreden voormalig bestuursvoorzitter van de scholengroep heeft bij de raad van toezicht aangegeven dat de commotie die vanaf februari is ontstaan na de gebeurtenissen bij Amarantis een zodanige impact dreigen te krijgen op ROC Rivor, dat hij niet meer kan functioneren.

Vanuit politiek Den Haag en onderwijsveld werd grote druk op hem uitgeoefend om het veld te ruimen. Het ministerie van Onderwijs onderzoekt zijn rolg bij zijn vorige baan als topbestuurder bij Amarantis.

De raad van toezicht zegt de keuze van Molenkamp te begrijpen, maar te betreuren.