DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft donderdag het vertrouwen opgezegd in minister Jan Kees de Jager (Financiën). 

De motie van wantrouwen diende Wilders in wegens de steun van de minister voor het ESM-verdrag. "Dat is onverantwoordelijk, en daarom sturen wij de minister naar huis." 

Wilders is fel tegen het permanente Europese noodfonds en wil dat een nieuwe Tweede Kamer pas na de verkiezingen van 12 september besluit over de Nederlandse bijdrage.

"Een minister die 40 miljard euro van Nederlands belastinggeld weggeeft aan het eurofonds, verdient het niet om in de Trêveszaal te zitten", aldus Wilders.

Geen meerderheid

De Jager zelf zei "het oordeel aan de Kamer" te laten. Maar uit de reacties van de andere fracties bleek dat er geen meerderheid is voor de motie. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt dat Wilders al eerder had kunnen ingrijpen als hij zo principieel tegen het ESM is.

"De minister heeft in februari al zijn handtekening gezet onder het ESM-verdrag. Waarom kwam u niet al in februari met een motie van wantrouwen? Het is nu makkelijk om dapper te zijn", aldus de financieel woordvoerder.

Wilders zegt dat hij had gehoopt dat De Jager nog "op zijn schreden zou terugkeren in het debat". Eerder probeerde hij verscheidene malen via een hoofdelijke stemming het ESM-debat tegen te houden. 

De Partij voor de Dieren steunde als enige de motie van Wilders.

'Arrogant'

Wilders mengde zich donderdag voor het eerst inhoudelijk in het debat, dat de afgelopen twee dagen gevoerd was door zijn fractiegenoot Tony van Dijck.

Wilders zei dat "arrogante eurofielen" met het ESM opnieuw hun "zin doordrammen", net zoals dat eerder met de Europese grondwet gebeurde. De Tweede Kamer vertegenwoordigt de Nederlandse bevolking niet en staat voor een schijndemocratie, zei Wilders.

"Een meerderheid van de Nederlandse bevolking wil het ESM helemaal niet, maar een meerderheid van de Tweede Kamer drukt het door omdat ze opnieuw denkt het beter te weten. Dat is de arrogantie van de macht", aldus de PVV-leider.

Kort geding

Ook spande hij een kort geding aan tegen de Staat in de hoop daarmee het wetsontwerp over het noodfonds van tafel te krijgen. Volgens hem is het onrechtmatig als het demissionaire kabinet door medewerking aan het eurofonds bevoegdheden overdraagt aan Brussel zonder dat de kiezer zich daarover kan uitspreken.

Een meerderheid van de kiezers van het CDA, GroenLinks en D66 vindt dat de Kamer nu al wel een besluit over steun aan het ESM mag nemen. De stemmers op regeringspartij VVD zijn verdeeld: 47 procent wil een besluit voor de verkiezingen, maar ook 47 procent pleit ervoor te wachten tot er een nieuw kabinet is.

Tegenstanders van het noodfonds zijn naast de PVV, de ChristenUnie, SP, SGP en Hero Brinkman.

Volg het ESM-debat ook via NUlive

Vijf vragen over het Europese noodfonds

Debat ESM