DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) roept betrokken partijen op zich te scharen achter de toekomstplannen voor ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum.

Ze ziet voor zichzelf geen grote rol weggelegd en vaart op het onafhankelijke oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de afdeling geboortezorg van het ziekenhuis niet open te houden is.

''Daar moet je als politiek niet overheen willen'', zei Schippers woensdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer, waar met name PvdA en SP actie van de minister vroegen. ''Ik ga als minister niet over het openhouden van een afdeling.''

Volgens de inspectie ontbreken de voorwaarden om in de toekomst verantwoorde zorg te bieden aan zwangere vrouwen in het kleinste ziekenhuis van Nederland. Het ziekenhuis en zorgverzekeraar De Friesland kondigden dinsdag aan dat de afdeling geboortezorg volgend jaar mei de deuren sluit.

Kwaliteit

Schippers benadrukte dat voor haar de kwaliteit van de zorg in Friesland vooropstaat. Hoe die tot stand komt, is aan de betrokken partijen.

De Sionsberg stond al langer onder verscherpt toezicht, waardoor een plan opgesteld moest worden om de kwaliteit te verbeteren. Schippers sprak woensdagavond van ''een waslijst'' van dingen die aan te merken waren.

In de toekomstplannen blijkt geen ruimte meer voor het dag en nacht beschikbaar hebben van een afdeling geboortezorg.

Behoud

Volgens Klaas Martens van de actiegroep voor behoud van De Sionsberg is de zaak nog niet gelopen. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad van Dokkum, die zou laten onderzoeken hoe de besluitvorming bij onder meer de inspectie tot stand is gekomen.

Martens spreekt van eenzijdige besluitvorming en verwacht dat ''de onderste steen nog wel boven zal komen''.