BRUSSEL - De invoering van euro-obligaties kan door Nederland tegengehouden worden.

Van de druk van onder meer Frankrijk om de gezamenlijke leningen in te voeren, voelt minister-president Mark Rutte naar eigen zeggen niets. ''Dit is echt iets wat Nederland kan tegenhouden. Wij zien niets in eurobonds en het leidt niet tot groei.''

Dat zei hij woensdag bij binnenkomst in Brussel voor het informele diner van alle regeringsleiders en staatshoofden van de 27 landen van de Europese Unie over economische groei.

Eurobonds zijn niet de oplossing van het probleem, aldus de premier. Hij wees erop dat de rente voor Nederland op leningen dan zal stijgen.

Groei

Volgens Rutte, die als laatste van de 27 binnenkwam, moet Europa ernaartoe groei te realiseren maar zonder dat dit ten koste gaat van de begrotingstekorten van de landen. ''Groeien doe je niet door de tekorten te laten oplopen, maar door de interne markt te verbeteren.''

Hij bestreed kritiek dat Europa te lang doet over de beteugeling van de crisis. Volgens hem keken landen als Ierland en Portugal 2 jaar geleden de afgrond in en ''daarvan zijn ze nu weg''. Ook landen als Italië en Spanje hebben moeilijke maatregelen genomen.

Hij waarschuwde wel dat er nog meer maatregelen genomen moeten worden. Bovendien zijn er vangnetten gespannen in de vorm van noodfondsen ''die nodig zijn om de voor u en mij zo belangrijke munt overeind te houden''.

Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei bij aankomst in Brussel dat de invoering van euro-obligaties niet de oplossing is om economische groei in Europa te stimuleren.

''Euro-obligaties leveren geen bijdrage aan economische groei.'' Voorstanders van de invoering van deze gezamenlijke leningen zijn vooral Zuid-Europese landen. Zij kunnen dan goedkoper dan nu het geval is geld ophalen op de financiële markten.

Voorstel

Merkel zei met een voorstel te komen om de interne Europese markt te verdiepen. Zij ziet wel iets in het plan om werklozen uit het ene land aan het werk te helpen in landen waar juist een tekort aan vakmensen is.

Vijf vragen over eurobonds

Alles over de Europese schuldencrisis