DEN HAAG - Premier Mark Rutte ziet de steun in Nederland voor de Europese Unie niet afnemen.

Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over het informele diner van de 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie later op de dag in Brussel.

Rutte reageerde op Henk Jan Ormel van het CDA, die de premier had gevraagd het belang van Europa uit te dragen. Volgens Ormel is er steeds minder steun voor Europa onder de bevolking.

De premier wees erop dat Nederlanders in enquêtes steevast horen bij de Europeanen die de EU het meest steunen. ''Ik geloof niet dat dit draagvlak afneemt'', zei Rutte.

In Brussel wordt door de leiders gesproken over maatregelen om de groei te stimuleren in Europa. Er vallen geen besluiten; dat gebeurt tijdens een top eind juni.

Overheidsfinanciën

Rutte zal tijdens het diner blijven hameren op het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Hij herhaalde verder niets te zien in eurobonds, waar de nieuwe Franse president François Hollande voorstander van is.

Een meerderheid van de Kamer steunde een motie van de PVV waarin de regering werd gevraagd krachtig afstand te nemen van eurobonds.

Ook plannen zoals het verhogen van het kapitaal van de Europese Investeringsbank (EIB) met 10 miljard euro wordt door de Nederlandse regering ''zeer kritisch'' bekeken, aldus Rutte. ''Wij zijn nog lang niet zover.''