DEN HAAG - De Tweede Kamer is met een uur vertraging toch begonnen aan het debat over het noodfonds voor de euro ESM.

Een voorstel van PVV-leider Geert Wilders om het debat uit te stellen tot na het kort geding dat hij volgende week over het fonds tegen de Staat voert, werd verworpen.

Wilders' voorstel kreeg steun van 35 Kamerleden. Ertegen stemden 86 Kamerleden. Het debat met minister Jan Kees de Jager van Financiën is meteen daarna begonnen.

Wilders' verzoek op het allerlaatste moment om een hoofdelijke stemming te houden over zijn uitstelvoorstel is ongebruikelijk, maar toegestaan binnen de interne regels van de Kamer.

Gemopper

Tot gemopper leidde het wel bij fracties waar Kamerleden al niet meer in het Kamergebouw waren omdat ze zelf niet bij het eurodebat hoefden te zijn. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk noemde Wilders' voorstel 'destructief'.

Net als de PVV zijn ook de SP, de ChristenUnie, de SGP en de Partij voor de Dieren tegen de oprichting van het noodfonds ESM, waar Nederland 4,5 miljard euro in zal storten en voor ruim 35 miljard euro garant moet gaan staan.

Kamermeerderheid

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 steunt het fonds wel. Het ESM is bedoeld om eurolanden in financiële nood te hulp te schieten.

Wilders zei na afloop van de hoofdelijke stemming dat hij had gehoopt dat de Kamer ''de beleefdheid zou hebben'' om de uitspraak van de rechter af te wachten. Hij verklaarde dat ''alles is geoorloofd om dit debat te stoppen''. 

Vijf vragen over het noodfonds

Alles over de Europese schuldencrisis