DEN HAAG - Het kabinet gaat gewoon door met het wetsvoorstel voor het boerkaverbod. ''Ik kan en wil beide wetsvoorstellen nog steeds verdedigen’’, zei minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Kamer.

Begin mei zei ze in een interview dat ze er geen traan om zou laten als de Kamer het boerkaverbod niet zou willen behandelen. Spies zegt nu dat ze toen sprak als kandidaat voor het leiderschap bij het CDA.

''Ik heb me toen een vrijheid gepermitteerd waarvan ik dacht dat het kon. Maar de conclusie is dat in het publieke debat de rol van minister en kandidaat-lijsttrekker lastig uit elkaar te halen zijn. Het is jammer dat ik zelf de verkeerde inschatting heb gemaakt.’’

Ze noemt de boerka ''een onding''. Ook het wetsvoorstel op een dubbele nationaliteit gaat wat het kabinet betreft gewoon door.

Controversieel

Spies zei dat ze denkt dat ze nog steeds geloofwaardig het wetsvoorstel kan verdedigen. Ze neemt er ''voluit de verantwoordelijkheid voor''. Het wetsvoorstel is dit voorjaar bij de Kamer ingediend. De Kamer kan het voorstel wel controversieel verklaren, maar de kans daarop lijkt klein omdat een meerderheid van VVD, CDA, PVV en het lid Brinkman er verder mee wil.

Oppositieleden uitten kritiek op Spies. ''De minister heeft er een rommeltje van gemaakt. Dit geeft geen fraai beeld voor de geloofwaardigheid van politici'', zei Tofik Dibi van GroenLinks. Hij suggereerde om de wetsvoorstellen nu maar bij een andere minister onder te brengen. Spies is daar op tegen.