HILVERSUM - Een meerderheid van de kiezers (59 procent) vindt dat er pas na de verkiezingen een besluit moet worden genomen over steun aan het ESM

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde peiling van actualiteitenprogramma EenVandaag onder 23.000 mensen.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over het ESM, het permanente noodfonds voor zwakke eurolanden.

In elk geval de PVV, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen ook dat het besluit wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Een meerderheid van de kiezers van de PVV en de SP en ook de grootste groep stemmers op de ChristenUnie zijn het daarmee eens. Opvallend is dat ook de meeste stemmers op de PvdA (61 procent) eerst verkiezingen willen.

Kort Geding

PVV-leider Geert Wilders heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen in de hoop daarmee het wetsontwerp over het noodfonds van tafel te krijgen. Volgens hem is het onrechtmatig als het demissionaire kabinet door medewerking aan het eurofonds bevoegdheden overdraagt aan Brussel zonder dat de kiezer zich daarover kan uitspreken.

Een meerderheid van de kiezers van het CDA, GroenLinks en D66 vindt dat de Kamer nu al wel een besluit over steun aan het ESM mag nemen. De stemmers op regeringspartij VVD zijn verdeeld: 47 procent wil een besluit voor de verkiezingen, maar ook 47 procent pleit ervoor te wachten tot er een nieuw kabinet is.

Vijf vragen over het Europese noodfonds