DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders zet zijn kort geding tegen de Staat over het Europees noodfonds door.

Wilders had het kabinet tot maandagmiddag 16.00 uur gegeven om het permanente noodfonds voor de euro (ESM) minstens tot na de verkiezingen op 12 september van tafel te halen. Maar dat is het kabinet niet van plan.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz meldde dat hij dinsdag de dagvaarding zal indienen bij de rechtbank in Den Haag. Een datum wordt daarna pas bepaald.

Volgens hem is het onrechtmatig als het demissionaire kabinet door medewerking aan het eurofonds bevoegdheden overdraagt aan Brussel zonder dat de kiezer zich daarover kan uitspreken.

Rutte

Het kabinet wijst er echter op dat een meerderheid van de Tweede Kamer vorige week heeft besloten dat het ESM deze week wordt behandeld. Daar houdt het kabinet zich aan, zeker nu het demissionair is.

Ook heeft premier Mark Rutte herhaaldelijk gezegd dat het belangrijk is dat het permanente noodfonds er komt.

Volgens Moszkowicz komt het er kort gezegd op neer dat hij de kortgedingrechter vraagt het wetsontwerp voor het noodfonds in te laten trekken.

De Kamer debatteert dinsdagavond en woensdagochtend over het ESM. Eventuele stemmingen over moties die daarover worden ingediend, zijn ook woensdag.