AMSTERDAM - Tofik Dibi heeft maandag in de strijd om het lijsttrekkersschap van GroenLinks kritiek geuit op het beleid en de uitstraling van zijn partij de laatste jaren.

 In het eerste debat met huidig partijleider en fractievoorzitter Jolande Sap zei Dibi dat GroenLinks ''een beetje bleker, onzeker en verward'' is geworden.

Dibi vindt dat GroenLinks weer een vechterspartij moet worden, die dichter bij de mensen moet staan. Die zien volgens hem niet meer waarin GroenLinks zich onderscheidt van D66, PvdA of de SP.

Sap legde in de Rode Hoed in Amsterdam de nadruk op het bereiken van resultaten en dat kan alleen door bestuursmacht te verwerven. Sap wil de partij klaarstomen voor deelname aan een nieuwe regering. ''Liever een vogel in de hand, dan tien in de lucht.''

Onderwijs

GroenLinks moet wat Sap betreft knokken voor mensen in alle stadia van hun leven, niet alleen voor het onderwijs, zo sprak ze verder. Ook in de 45 jaar van hun werkende leven en ook in de 20 jaar dat ze genieten van hun pensioen.

Dibi noemde onderwijs ''het vehikel voor emancipatie''. Wat hem betreft claimt GroenLinks in de verkiezingscampagne onderwijs als belangrijkste thema en kaapt het dat van D66. Die partij staat volgens Dibi voor de hoogleraren, GroenLinks ook voor de vmbo-docent.

Verdeeldheid

Aan de debatreeks ging de afgelopen week het nodige vooraf. Dibi maakte ruim een week geleden bekend dat hij lijsttrekker wilde worden, nadat Sap dat eerder al had gedaan. De kandidatuur van Dibi leidde tot verdeeldheid in de partij.

De kandidatencommissie acht hem ongeschikt voor het leiderschap, maar werd overruled door het partijbestuur dat besloot de leden toch te laten kiezen tussen Sap en Dibi, die bij de verkiezingen 2 jaar geleden nog tweede op de kandidatenlijst stond.

De procedure rond de kandidatuur van Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks verdiende niet de schoonheidsprijs, zo zei partijvoorzitter Heleen Weening maandagavond. ''Ik baal enorm'', zo sprak ze. ''Dit is echt heel erg balen voor iedereen en enorm voor de kandidaten.''

Het gedoe in de partij leidde zondag tot drie zetels verlies in de peiling van Maurice de Hond. GroenLinks staat in die peiling op vier zetels, terwijl het vorige week nog op zeven zetels stond en nu in de Kamer tien zetels bezet. De vier zetels die GroenLinks nu heeft in de peiling zijn het dieptepunt sinds de oprichting van de partij in 1989.

Lees de reacties binnen GroenLinks op het debat

Bekijk de ontwikkelingen tijdens het debat van minuut tot minuut op het Liveblog van NU.nl

Lijsttrekkersdebat GroenLinks