TER APEL - Acht fracties uit Provinciale Staten van Groningen willen dat minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) zorgt voor opvang van de asielzoekers in het tentenkamp in Ter Apel.

Dat schrijven ze in een brief aan de bewindsman.

De oproep is een initiatief van de ChristenUnie en is ook ondertekend door het CDA, de partij van Leers. De VVD en PVV hebben de brief niet ondertekend.

In Ter Apel staat een tentenkamp waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven, vooral Irakezen en Somaliërs. ''Er moet een oplossing worden gevonden voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun eigen land."

"Tot die tijd moet met opvang voorkomen worden dat deze mensen op straat komen te staan en in de illegaliteit belanden. Wij roepen u op deze mensen op zeer korte termijn opvang aan te bieden'', staat in de brief.

Vrijwillig

''Het standpunt van Leers is dat ze wel terug kunnen, weliswaar niet gedwongen, maar wel vrijwillig'', aldus een woordvoerder van het ministerie. ''Als een soort vangnet is er wel degelijk beleid voor mensen die alle moeite doen maar echt niet terug kunnen.''

''Het perspectief kan, hoe pijnlijk dat ook is, alleen maar terugkeer zijn voor deze groep'', zei Leers er zelf vorige week al over tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Tentenkamp Ter Apel steeds voller