DEN HAAG - SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen ziet weinig in een samenwerking met GroenLinks, vanwege het gesloten Lente-akkoord. 

Dat schrijft De Limburger. Ook de NOS meldt dat Marijnissen de kans zeer klein acht na de verkiezingen met GroenLinks in zee te gaan.

Tijdens een politiek debat in Heerlen zondag over linkse samenwerking zou Marijnissen GroenLinks "een elitepartij, een grachtengordelpartij, geleid door hoogopgeleide mensen, die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan" hebben genoemd, noteert het Limburgse dagblad.

Door de deelname van GroenLinks aan het lente-akkoord, het begrotingsakkoord met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, zegt hij de partij überhaupt niet meer als links te beschouwen. 

En mocht Tofik Dibi lijsttrekker worden, "dan wordt het woord 'links' uit GroenLinks geschrapt", aldus Marijnissen. "Met zo'n club wil ik niet samenwerken."

Deur

"Wij hebben altijd de deur open gehouden voor GroenLinks. Maar de partij is zelf opgeschoven. Wij hebben ons tien jaar van alles laten welgevallen door die omhoog gevallen elite in de GroenLinks-top. Halsema heeft de trend gezet en Sap heeft het karwei afgemaakt met dat Kunduz-akkoord", zo stelde de partijvoorzitter volgens De Limburger. 

De SP publiceerde op haar website een eigen lezing van het debat. Daar wordt Marijnissen als volgt geciteerd: "GroenLinks is een elite-partij geworden. Wij hebben de deur altijd open gehad, nog steeds, maar het is GroenLinks dat de PvdA wekelijks voorhoudt te moeten kiezen voor Paarsplus in plaats van voor de SP. Ze zijn niet meer links op sociaal-economische thema’s."

Woordvoerder

Een woordvoerder van SP, die zelf niet bij het debat in Heerlen was, zegt dat hij heeft begrepen dat Marijnissen vooral de verschuiving van GroenLinks heeft willen aankaarten.

"Maar de SP zelf sluit als partij geen andere partijen uit", aldus de woordvoerder.

PvdA

Ook de PvdA moest het ontgelden, schrijft De Limburger. Die is volgens Marijnissen een consensuspartij geworden waarbij PvdA-ministers het onderwijs kapot hebben gemaakt en geflirt met de EU tot gevolg had dat de hogere inkomens zijn vergroot door de toegenomen invloed van multinationals.

Eveneens aanwezig PvdA-Kamerlid Frans Timmermans reageerde dat de vergroting van de schaal waarop de economie nu opereert, inderdaad kwalijke gevolgen heeft. "Maar de EU is juist nodig als instrument om dat enorme kapitalisme te beteugelen."