DEN HAAG - Kandidaat voor het GroenLinks-lijsttrekkerschap Tofik Dibi wil van zijn partij 'de nummer één' onderwijspartij maken.

Dat zegt hij tegen NU.nl. Onderwijs moet naast duurzaamheid het belangrijkste thema worden van GroenLinks.

Het is de eerste keer tijdens de lijsttrekkersstrijd met Jolande Sap dat Dibi een inhoudelijke koerswijziging voorstelt.

"Als mensen aan GroenLinks denken moeten ze aan drie dingen denken: duurzaamheid, onderwijs en de open en vrije samenleving", aldus Dibi.

Middenschool

Zo wil de GroenLinkser alsnog de omstreden 'middenschool' invoeren. Deze middenschool is in de jaren zeventig bedacht voor kinderen tussen de 12 en 15 als verlenging van de basisschool, om verschillen tussen sociale milieus te kunnen verkleinen. Uiteindelijk is dit plan nooit werkelijkheid geworden.

"Kinderen worden nu te vroeg naar het vmbo of naar de havo gestuurd. Wat mij betreft komt de invoering van de middenschool in het verkiezingsprogramma", aldus Dibi.

Ook houdt hij een pleidooi voor flexibele schooltijden, zodat ouders werk en opvoeding kunnen combineren. Dibi wil verder onder meer leraren beter belonen en onderwijsinstellingen kleinschaliger maken.

Investeringen

Dibi stelt dat investeren in onderwijs niet alleen een duurzame oplossing is voor de economische crisis, maar ook voor de ecologische crisis.

"Onderwijs is het vehikel voor innovatie, voor nieuwe ideeën en voor creatieve oplossingen voor moeilijke vraagstukken, zoals de overstap naar schone energie", aldus Dibi.

Ook zijn economen het er volgens hem over eens dat elke onderwijseuro 'zich dubbel en dwars terugverdient', omdat mensen na hun opleiding een bijdrage leveren aan de economie.

Verder zorgen onderwijsinvesteringen volgens de lijsttrekkerskandidaat voor 'eerlijke kansen en verdraagzaamheid'. "Hier worden dubbeltjes kwartjes", stelt hij.