CHICAGO - Premier Mark Rutte wil de teugels niet laten vieren bij het terugdringen van het begrotingstekort.

Hij houdt onverkort vast aan het op orde brengen van de overheidsuitgaven. Hij ziet dat nog steeds als belangrijkste manier om het economisch herstel te bevorderen.

Rutte stelde dat zaterdagavond in Chicago in een reactie op de uitkomst van het overleg van de 8 grootste economieën ter wereld (G8) in de Verenigde Staten.

Daar kwam de Duitse aanpak onder vuur te liggen om vooral door bezuinigingen de schuldencrisis aan te pakken. Rutte beklemtoonde dat Nederland de Duitse opvatting deelt: ''We liggen heel dicht bij de Duitsers.''

Genuanceerder

Op de G8 werd Duitsland naar verluidt door de 7 andere landen onder druk gezet om niet alleen te besparen. Die drastische koers zou het herstel van de economie in gevaar kunnen brengen.

Volgens Rutte was het resultaat van de G8 ''iets genuanceerder dan 7 tegen 1''. Hij herhaalde de woorden die de Duitse bondskanselier Angela Merkel uitte na afloop van het overleg: ''Terugdringen van het tekort en economische groei zijn twee kanten van dezelfde medaille".

Rutte noemde het laten oplopen van tekorten ''levensgevaarlijk.'' Hij ziet de uitweg uit de crisis niet in het weer doen stijgen van de overheidsuitgaven. Het bevorderen van groei kan beter door bijvoorbeeld het verminderen van de regeldruk, stelde hij.

Woensdag

Het stimuleren van economische groei is ook hèt gespreksthema van het informele diner van de leiders van de 27 EU-lidstaten komende woensdag in Brussel. Rutte maakte duidelijk dat dan nog geen conclusies zijn te verwachten. Het diner is bedoeld als discussie in aanloop naar de top van de Europese regeringsleiders en staatshoofden eind juni in Brussel. 

Volg de Twitterberichten over dit onderwerp via NUlive

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier