ROTTERDAM - De mededeling van Mark Rutte dat GroenLinks tijdens de kabinetsformatie in 2010 niet bereid was te praten over samenwerking met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, is niet waar.

Dat stellen direct betrokkenen van GroenLinks, D66 en ChristenUnie zaterdag in NRC Handelsblad.

Volgens toenmalig partijleider van GroenLinks Femke Halsema klopt er niets van de bewering van Rutte dat destijds samenwerking tussen de 5 partijen van het huidige begrotingsakkoord niet van de grond kon komen door de opstelling van GroenLinks.

''Het valt mij behoorlijk tegen dat hij zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen keus voor de PVV probeert te ontlopen'', aldus Halsema. ''Rutte zegt onnodig iets dat bezijden de waarheid is.''

Tevreden

Rutte toonde zich de afgelopen week tevreden met het bereikte begrotingsakkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Op vragen of deze coalitie ook na de verkiezingen van 12 september een optie is, ging hij niet in. Wel wees hij erop dat GroenLinks in 2010 zo'n samenwerking niet zonder de PvdA wilde.

Volgens toenmalig ChristenUnie-leider André Rouvoet zocht Halsema destijds wel de samenwerking om Rutte een alternatief te bieden voor de PVV. Ab Klink, die toen een tijd onderhandelde namens het CDA, bevestigt in de krant dat GroenLinks bereid was tot een coalitie zonder de PvdA.

Schippers

Minister Edith Schippers (VWS) blikte zaterdag in Volkskrant Magazine terug op de formatiegesprekken, die ze destijds samen met Mark Rutte namens de VVD voerde. Zij erkent in het interview dat zij een groot voorstander was van de gedoogconstructie.

''Na weken onderhandeling hadden we vastgesteld dat de VVD te weinig zou binnenhalen met Paars Plus, een coalitie met PvdA, GroenLinks en D66. Met de PVV konden we beter zaken doen.''

Schippers ergerde zich in die tijd het meest aan de PvdA, stelt ze. ''Niet aan Cohen, maar aan Samsom, die ook onderhandelaar was. Hij is een scherpslijper. (...) Ik dacht al snel: dit wordt niks.''