DEN HAAG - Bij GroenLinks gaan fractievoorzitter Jolande Sap en haar fractiegenoot Tofik Dibi de strijd met elkaar aan om het lijsttrekkerschap van de partij bij de verkiezingen op 12 september.

Het partijbestuur van GroenLinks heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt. Daarmee komt een eind aan de geruchten van eerder op de dag dat Dibi niet mee zou mogen doen aan de interne verkiezing.

Sap en Dibi zullen een aantal keren met elkaar in debat gaan in het land, het eerste debat is maandag in Amsterdam. De ledenraadpleging eindigt op 4 juni.

Volgens partijvoorzitter Heleen Weening vond de kandidatencommissie Dibi geen geschikte kandidaat, omdat hij niet aan het profiel zou voldoen. Vervolgens heeft het partijbestuur besloten Dibi toch te laten meedoen aan de verkiezing, om de keuze aan de leden te laten.

''Er is een grote roep bij onze leden om te mogen kiezen'', aldus Weening, die verscheidene afdelingen binnen de partij raadpleegde. Voor de partijvoorzitter woog eveneens zwaar dat ook Sap graag de strijd aan wilde in een ledenreferendum.

Referendum

Weening zei geen reden te zien dat het vertrouwen tussen het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie geschaad zou zijn. Vanwege de onduidelijkheid over de kandidatuur van Dibi mengden verscheidene Kamerleden van GroenLinks zich vrijdag in het debat en riepen op tot een ledenreferendum.

''We hebben gedaan wat we konden'', verdedigde Weening de opstelling van het partijbestuur. Volgens haar zijn de procedures precies gevolgd. ''We zullen hier krachtig uitkomen.''

Mooie weken

''Fijn dat de strijd kan beginnen. We maken er twee hele mooie weken van!'' Dat twitterde Jolande Sap vrijdagavond nadat bekend was geworden dat ook Dibi kandidaat is.

Eerder zei ze al: ''Ik zou het betreuren als er geen referendum komt. Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan!''

Strijd

Tofik Dibi laat vrijdagavond in een reactie in het tv-programma NIeuwsuur weten dat hij al drie weken "strijd met het partijapparaat'' van GroenLinks voert. Hij heeft zich niet gesteund gevoeld door de partij bij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap.

Hij vindt het geen probleem dat de kandidatencommissie hem ongeschikt vindt als lijsttrekker, maar hij vindt het wel onjuist dat de leden zich er niet over kunnen uitspreken.

Consequenties

Dibi oordeelde hard over bestuurders binnen de partij, zoals onder anderen senator Tof Thissen die de kandidatencommissie leidde. Het Kamerlid moest naar eigen zeggen vrijdag plots naar Utrecht komen, nadat hij eerder al van Thissen had gehoord dat hij niet zou mogen meedoen aan het ledenreferendum.

Als Dibi niet zou komen, dan zou dat volgens hem consequenties kunnen hebben voor zijn plaats op de kandidatenlijst.

Schade

Zijn kandidatuur blijft gehandhaafd, zo verzekerde hij. Dibi zou nog steeds GroenLinks willen leiden. Hij wil niet toestaan dat mensen met ''prehistorische'' ideeën over democratie het voor het zeggen hebben binnen de partij.

Dibi vreest dat GroenLinks schade heeft opgelopen. ''Ik betreur het dat er mensen zijn die dit hebben veroorzaakt.''

Overleg partijkantoor GroenLinks