DEN HAAG - "De PvdA hoort er gewoon bij als het erom gaat 'ja' te zeggen tegen oplossingen voor Nederland", stelt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma in een interview met NU.nl.

Vrijdag werd Van Haersma Buma voorgedragen als lijsttrekker. Hij kreeg 51,4 procent van de stemmen van CDA-leden.

Tijdens zijn speech refereerde hij aan de Partij van de Arbeid, die niet deelnam aan het lente-akkoord: "Er waren ook partijen die hun blik van de toekomst afwenden en liever kijken wat anderen fout doen, dan dat ze zelf met oplossingen komen."

Zelf zei hij "met overtuiging" te hebben bijgedragen aan het begrotingsakkoord met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie. "Gelukkig waren er meer partijen die ja zeiden toen ze geroepen werden."

Betekent deze sneer naar de PvdA dat die partij nu ook een minder logische coalitiepartner is?

"Ik vind dat de PvdA er gewoon bijhoort als het erom gaat 'ja' te zeggen tegen oplossingen voor Nederland. Diederik Samsom heeft nu gekozen voor de nee, en dat betreur ik. Ik hoop heel erg dat hij ook 'ja' gaat zeggen tegen een aantal dingen."

Is het niet gezonder nu voor het CDA om in de oppositie te gaan zitten en de nieuwe koers verder uit te werken?

"Het gaat om mijn verhaal, het verhaal van het CDA, en daarmee gaan we naar de kiezer. Zijn er anderen die een coalitie bouwen, of komt er een akkoord waar ik niet mee in kan stemmen, dan doen we niet mee. Maar dat is voor na de verkiezingen. Ik wil nu, met de leden, Nederland overtuigen van het CDA."

Waarmee heeft u de CDA-leden overtuigd?

"Ik heb mijn eigen verhaal verteld: een verhaal voor de toekomst, met behoud van wat goed is. Dat is aangeslagen, evenals mijn manier van politiek bedrijven. Ik wil eerlijke, open politiek. Blijkbaar heeft dat de leden aangesproken."

U heeft deze weken ook veel opgetrokken met de andere lijsttrekker-kandidaten. Heeft u iets van hen opgestoken?

"Heel veel, maar ik heb even geen voorbeeld. Iedere dag staken we dingen van elkaar op. Je let natuurlijk heel erg op je eigen boodschap, en dat van anderen. Ik heb wel gemerkt dat het debat onder vrienden kan en dat we ook vrienden konden blijven. Dat vond ik heel erg fijn."

Mona Keijzer wil ook in de Tweede Kamer komen. Ziet u dat zitten?

"Zeker, dat lijkt me heel goed. Uiteindelijk is het wel het partijbestuur dat daarover gaat natuurlijk."

U was niet de kandidaat met de schoonste handen, na de samenwerking met de PVV. Wat zegt u tegen kiezers die daarom nog sceptisch zijn?

"De leden hebben natuurlijk gekozen en hun stem uitgebracht. Ik wil er zijn voor de hele partij. Ik sta voor de keuzes die ik heb gemaakt. Het is mislukt in deze coalitie, en ik wil naar de toekomst kijken naar andere coalities. Dat verhaal heb ik de afgelopen weken gehouden, en dat verhaal heeft me ook dit mandaat opgeleverd."

Van Haersma Buma lijsttrekker CDA