AMSTERDAM - Tofik Dibi is naar verluidt geen kandidaat meer voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks in de Tweede Kamer. Dat meldt omroep NTR op basis van bronnen binnen de partij.

Het partijbestuur zou hebben besloten dat huidig fractievoorzitter Jolande Sap de enige kandidaat-lijsttrekker is. Er komt dan geen referendum en de leden hoeven dus niet te stemmen.

Bronnen rond de partij melden aan NU.nl dat de kandidaatstellingscommissie "mogelijk problemen ziet in het feit dat Dibi zich niet altijd loyaal aan de partij heeft getoond en zijn eigen belang soms voor het partijbelang stelde".

Volgens de bronnen opende Dibi eerder al intern de aanval op Sap en stelde hij zich niet dienstbaar op tijdens de onderhandelingen voor het Lente-akkoord.

'Geen nieuws'

Een woordvoerder van het partijbureau van GroenLinks laat aan NU.nl weten dat "er nu geen nieuws is, maar pas aan het einde van de dag".

De partij laat op Twitter weten dat de sollicitatieprocedure voor het lijsttrekkerschap nog loopt.

Dibi laat zelf in een reactie aan persbureau Novum weten: "Ik ben aan het vechten als een leeuw. Meer kan ik er nu niet over zeggen."

Later twittert hij: "Het recht de wereld te willen veranderen, het recht op politiek, komt elk mens toe. Dat is democratie."

Referendum

Sap zegt op Twitter dat ze het zou 'betreuren' als er geen referendum komt. "Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan!"

Ook onder meer GroenLinks-Kamerleden Ineke van Gent, Liesbeth van Tongeren en Mariko Peters en oud-partijleider Femke Halsema laten via Twitter weten liever een referendum te hebben.

TV-programma

Dibi was vrijdag onderweg naar de tv-uitzending van het NTR-programma De Halve Maan, toen hij werd gebeld door het partijbestuur van GroenLinks. Hem zou zijn gevraagd met spoed naar het partijbureau in Utrecht te komen.

Volgens de NTR zou deelname aan het tv-programma een schending zijn van de interne partijregels. Dat Dibi eerder deze week te gast was bij een KRO-programma van Sven Kockelman, zou eveneens een schending van de regels zijn.

Debatten

Dibi meldde zich afgelopen zondag onverwacht als tweede kandidaat voor het lijsttrekkerschap, naast Sap.

Het partijbestuur liet dinsdag nog weten dat na drie debatten tussen Sap en Dibi, de leden van de partij via internet mochten stemmen. Op 4 juni zou vervolgens bekend zijn wie de lijst gaat trekken bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Afgelopen maandag lichtte Dibi zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap toe en zei hij de partij groter te maken "door het anders te doen".

Sap zei vorige week nog met vertrouwen de strijd te zullen aangaan als andere kandidaten zich melden voor het lijsttrekkerschap.

Volg berichten op Twitter over dit nieuws via NUlive