AMSTERDAM - De Nederlandse biersector wordt door een accijnsverhoging van tien procent 'onevenredig hard gepakt'.

Dat stelt directeur van branchevereniging Nederlandse Brouwers Cees-Jan Adema vrijdag in reactie op de plannen van de Kunduz-coalitie.

Hij vreest dat mensen meer bier over de grens inslaan. Ook zouden mensen overstappen op andere alcoholica, die minder hard in prijs stijgen.

Als de accijnsverhoging doorgaat, moet voor een hectoliter bier meer dan 35 euro accijns worden afgedragen, becijfert Adema. In Duitsland is dat slechts 9,44 per hectoliter. Per krat komt dat neer op meer dan twee euro verschil.

"We schatten in dat nu al tien procent van het in Nederland geconsumeerde bier over de grens wordt gekocht of illegaal wordt geïmporteerd. Dat zal nog meer worden."

Gedestilleerd

In het woensdag via De Telegraaf uitgelekte begrotingsakkoord wordt behalve over de accijnsverhoging voor bier gesproken over een plus van vijftien procent voor wijn en zes procent voor sterke dranken. "Waarom krijgt gedestilleerd er zo weinig bij?" vraagt Adema zich af.

Adema vreest voor de werkgelegenheid bij de Nederlandse brouwers. "In wijnproducerende landen zie je dat de regering de eigen industrie juist probeert te beschermen. In Nederland, dat een sterke biersector heeft, lijkt juist het tegenovergestelde het geval." De sector biedt directe werkgelegenheid aan bijna zevenduizend mensen.

Verschil

"Hoe de accijns precies wordt doorberekend aan de consument zal per brouwer verschillen", zegt Adema, die spreekt namens acht grote brouwers waaronder Heineken, Grolsch en Bavaria.

"Maar bij kleinere brouwers zal minder ruimte zijn om de dubbele belasting - ook de hogere btw gaat er nog over heen - in de winstmarge te verwerken. En brouwers in grensregio's zullen nog meer klandizie over de grens zien verdwijnen."