AMSTERDAM - Sybrand van Haersma Buma is gekozen tot lijsttrekker van het CDA.

De huidige fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer heeft tijdens de eerste stemronde 51,4 procent van de stemmen van CDA-leden gekregen. Dat maakt de partij vrijdag bekend.

Buma's belangrijkste rivale, de Volendamse Mona Keijzer, kreeg kwam tot 26,4 procent. Keijzer, die momenteel wethouder is in Purmerend, laat weten desondanks een zetel in de Tweede Kamer te ambiëren.

Leden konden vrijdag tot het middaguur hun stem uitbrengen op de zes CDA'ers die zich kandidaat hadden gesteld om de partij te leiden bij de komende verkieziengen op 12 september. 54,9 procent van de CDA-leden heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Overdonderd

Van Haersma Buma is naar eigen zeggen "overdonderd". "Ik ben overweldigd door de verkiezing in één ronde als CDA-lijstrekker", aldus Buma tijdens diens presentatie op het partijbureau.

Buma wil "bouwen aan het vertrouwen in de partij". "Ik zal staan voor het CDA. En met het CDA zal ik staan voor Nederland en knokken voor elke kiezer."

Interview van NU.nl met CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma

Op het partijcongres in juni wordt het partijleiderschap formeel bekrachtigd.

x

Van Haersma Buma (r) met zijn grootste rivale in de afgelopen strijd om het lijsttrekkersschap, Mona Keijzer l Foto: ANP

Peilingen

In peilingen onder kiezers scoorden de afgelopen tijd Van Haersma Buma en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer steeds het hoogst.

De overige kandidaten waren Henk Bleker (kreeg uiteindelijk 7,3 procent), Liesbeth Spies (3,7 procent), Marcel Wintels (9,5 procent) en Madeleine van Toorenburg (1,7 procent).

Als niet een van de zes kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen zou hebben behaald, zou de interne verkiezing een tweede ronde zijn ingegaan.

Felicitaties

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) reageert verheugd op de verkiezing van Buma. "Stevig mandaat voor een lijsttrekker uit één stuk", aldus Verhagen, die zelf ook op Buma heeft gestemd, vrijdag op Twitter.

D66-leider Alexander Pechtold twittert: ''Welkom in de ring." En ook Diederik Samsom feliciteert Buma via het sociale medium. De PvdA-leider zegt uit te kijken naar een "mooie verkiezingscampagne".

Profiel: Sybrand van Haersma Buma

Overzicht: De zes CDA-kandidaten

Volg reacties op Twitter via NUlive

Van Haersma Buma lijsttrekker CDA